Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w mojej ocenie sensowną podstawą w codziennym odżywianiu – jako podstawowe białko uważam białko pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką wartość biologiczną. Naturalnymi źródłami białka jest drób, wieprzowina czy też wołowina – istnieje wiele szkół żywienia, jednak najlepsza opcja to BRAK MONOTONI W ODŻYWIANIU , tzn. nie jedzmy cięgle drobiu [...]
[...] jakie ono zawiera (wapnia i suplementarnej witaminy D), a nie składników makro-. Jakkolwiek jak to jest wyjaśnione poniżej - dostępne są inne i potencjalnie zdrowsze źródła wapnia i witaminy D . Co ważniejsze, to fakt, że równowaga wapniowa w organizmie jest rzeczą o wiele istotniejszą, niż tylko sama ilość przyjmowanego wapnia. [...]
[...] Kurczak 150-170g, ryż 100g (78g węgli) (lub makaron), lub wafle ryżowe, lub owoc, lub płatki, lub miód z orzechami lub masłem orzechowym, oliwą, itp. 10g oliwy lub innego źródła tłuszczu. ŁĄCZNIE - 78g węgli. Tłuszcze 10 B: 30 Kcal: = 522 3. 2 całe jajka, 4 białka, (jajecznica lub na miękko) tuńczyk i makaron albo jakiś tam chleb esseński [...]
[...] kamienie nerkowe. Dlatego organizm, chcąc utrzymać stosunkowo niskie zagęszczenie krwi, pozbywa się 80 procent spożytego wapnia. Ale przecież poza mlekiem istnieją inne źródła wapnia. Na przykład rzepa zawiera dwa razy tyle wapnia co mleko. Zdaniem wielu ekspertów, opinie większości ludzi na temat wapnia nie mają żadnego uzasadnienia. [...]
Coraz wiecej zaczyna sie pojawiać pytań w związku z zmiana sposobu myslenia czy samego odzywniana się. Wiele mitow legło w gruzach. Przez lata bylismy karmieni - glownie przez trenerów/dietetyków - nie ma co uktywac nie działających w swoim imieniu a raczej swoich sponsorów/pracodawców. Wiec nie raz pewnie przechytaliscie o wszechogarniajacym nas [...]
[...] miejscu. & Po drugiej stronie są osoby, dla których liczą się tylko liczby. BTW, tj.białko, tłuszcze i węglowodany. Kaloria to kaloria i nie ma znaczenia z jakiego pochodzi źródła, czy jaka jest jej jakość. Dieta opierająca się na ‘IIFYM’ z samego założenia jest zaprzeczeniem ‘clean food’. ->Najgorszy jest fakt, że przeciwnicy IIFYM piszą o tym, [...]
[...] prostych o dużej zawartości cukrów należy szczególnie nikać przed i po treningu. Najnowsze badania wykazały i ujawniły większe niż do tej pory myślano różnice między źródłami węglowodanów jeśli chodzi o szybkość, z jaką zostają przetworzone w glukozę (np. kartofle powodują szybki wzrost cukru). Im wyższa jest stawka glicemiczna, tym [...]
[...] prostych o dużej zawartości cukrów należy szczególnie nikać przed i po treningu. Najnowsze badania wykazały i ujawniły większe niż do tej pory myślano różnice między źródłami węglowodanów jeśli chodzi o szybkość, z jaką zostają przetworzone w glukozę (np. kartofle powodują szybki wzrost cukru). Im wyższa jest stawka glicemiczna, tym [...]
[...] tzn. na podwzgórze, powodując zwiększone wydzielanie czynników uwalniających hormony gonadotropowe. W jednym zdaniu powoduje wzrost wydzielania LH i FSH. A jak podają różne źródła przede wszystkim tego pierwszego. LH (wydzielany przez przysadkę) powoduje u mężczyzn na zasadzie dodatniego sprzężenia zwrotnego wyrzut testosteronu z jąder do osocza [...]
[...] Występuje głównie w czerwonym mięsie. Jako suplement wytwarzana jest w sposób syntetyczny z aminokwasów. Kreatyna będąca prekursorem fosfokreatyny lub ATP (bezpośredniego źródła energii dla mięśni) wytwarzana jest w wątrobie. Organizm może wytworzyć dziennie maksymalnie 1g kreatyny. Normalne zapotrzebowanie dzienne to ok. 2g. (1g dostarczany [...]
[...] - nie zawierają błonnika. Dlatego też jeśli ktoś prowadzi dietę ubogą w błonnik powinien raczej spo-żywać warzywa i owoce jako całość, a nie w postaci soków (są to główne źródła błonnika, obok pełnych zbóż i otrąb). Człowiek zdrowy powinien wypijać świeże soki codziennie (około 0,5 litra), oczywiście lepiej, jeśli spożywa codziennie dużo [...]
Poniewaz na forum pojawia sie coraz to wiecej pytan o podawanie diet postanowilem napisac posta w ktorym wszystko by sie wyjasnilo Dieta dla osob starszych Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki [...]
[...] głównymi składnikami są glukoza i fruktoza. Miód naturalny wytwarzany jest przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub spadzi (słodka wydzielina mszyc). W zależności od źródła, znane są miody spadziowe, mieszane oraz miody nektarowe, takie jak: wielokwiatowe, leśne, rzepakowe, gryczane, lipowe, wrzosowe, z koniczyny i inne. Spadź jest [...]
[...] lecz przerabianie nie jest tak opłacalne jak np. 10mg propionicum. Paczki też są perfekcyjnie podrobione tak więc jak kupujecie już omnadren to najlepiej z pewnego źródła. Skład: ampułka - 1ml roztworu olejowego zawiera: 60 mg fenylopropionianu testosteronu; 30 mg propionianu testosteronu; 60 mg izoheksanianu testosteronu; 100 mg [...]
[...] energii będzie zamieniany w przemianach metabolicznych w tłuszcz i magazynowany w tkance tłuszczowej. W uproszczeniu można stwierdzić, że korzystna rola tłuszczów jako źródła energii jest tylko wtedy, gdy tę energię potrafimy wykorzystać w życiu codziennym. Wtedy, gdy żyjemy mało intensywnie, prowadzimy siedzący tryb życia, unikamy pracy [...]
[...] pożyteczną rolę. Dopuszcza się stosowanie jego w ilośi 0,3 g/kg w wyrobach mięsnych. Zniesławiony przez nieodpowiedzialnych dziennikarzy, którzy - powołując się na anonimowe źródła zachodnie - twierdzą, że działa rakotwórczo. E331a-c Sól sodowa E330, czyli kwasu cytrynowego. Jest częstym składnikiem serków topionych, lodów, serów żółtych, [...]
[...] tzn. na podwzgórze, powodując zwiększone wydzielanie czynników uwalniających hormony gonadotropowe. W jednym zdaniu powoduje wzrost wydzielania LH i FSH. A jak podają różne źródła przede wszystkim tego pierwszego. LH (wydzielany przez przysadkę) powoduje u mężczyzn na zasadzie dodatniego sprzężenia zwrotnego wyrzut testosteronu z jąder do osocza [...]
[...] więc więcej będzie glukozy, to mniej witaminy C dostanie się do komórek. Już poziom cukru o wartości 120 obniża indeks fagocytyczny o 75%. Zbliżamy się coraz bardziej do źródła choroby, nieważne, czy mówimy o zwykłym przeziębieniu, czy chorobach układu sercowo-naczyniowego, osteoporozie, czy raku, początki zawsze znajdziemy na poziomie [...]
[...] w organizmie syntezę naturalnego testosteronu i hamujący jego naturalny, fizjologiczny ubytek (27). Belgowie przeprowadzili badania preparatu Tribulin, reklamowanego przez źródła internetowe jako środek stymulujący produkcję LH i w konsekwencji produkcję testosteronu. Tabletka tego suplementu zawiera 250 mg Tribulus terrestris. Dwóm ochotnikom [...]